Jak vybrat svářečku fólií?

Neradi plýtváte potravinami? Pak ve vaší kuchyni rozhodně nesmí chybět vakuovačka, která prodlužuje čerstvost a trvanlivost potravin tím, že odsává z okolí potraviny vzduch. Nejenže jídlo vydrží mnohem déle, ale také ušetří v lednici a mrazáku spoustu místa.

Díky vakuování už nebudete muset jídlo vyhazovat

Svářečky fólií či jednoduše vakuovačky potravin jsou velmi užitečná zařízení, která se používají k odsávání vzduchu ze sáčku, ve kterém je umístěna potravina. Takhle vydrží suroviny až osmkrát déle čerstvé, než je běžné u běžných skladovacích metod v mrazáku pak v pohodě vydrží i rok či dva. Díky vakuování a absenci vzduchu potraviny neoxidují, neosychají, zůstává zachována barva, chuť i vůně a bakterie a plísně se nemnoží, s výjimkou některých potravin, které vakuovat právě z tohoto důvodu není vhodné. Podtlak, který svářečky vytvářejí, potraviny ideálně zakonzervuje. Obzvláště praktické je použití vakuovačky při marinování mas, protože podtlak dokáže roztáhnout póry v mase a marináda jimi tak krásně prostoupí. Mít doma po ruce vakuovačku je také velmi užitečné, pokud rádi připravujete pokrmy metodou sous-vide.

Typy vakuovaček

Otevřená vakuovačka

Otevřená svářečka fólií se hodí pro občasné domácí vakuování tuhých potravin, ale není určená na vakuování měkkých a tekutých potravin. Je to dobrá volba, pokud si doma rádi připravujete pokrmy vařené metodou sous-vide nebo pokud si chcete zavakuovat nakrájené uzeniny a uchovávat je delší dobu v lednici či v mrazáku. Hodí se samozřejmě také na vakuování masa, ovoce, zeleniny a ostatních tuhých potravin.

Některé druhy vakuovaček mají uvnitř již zabudovaný zásobník na fólii, kterou poté odříznete pomocí řezacího nože. Jiné druhy vakuovaček zásobník nemají, takže s fólií manipulujete ručně venku a odstříhává se nůžkami.

Potravinu vložíte do připraveného sáčku, zacvaknete jej do víka a spustíte odsávání a zatavování. Během tohoto procesu vidíte, jak ze sáčku, který leží zvenčí přístroje, uniká vzduch a scvrkává se okolo potraviny. Jakmile vakuovačka vzduch zcela odsaje, konec fólie sama zataví. Otevřené svářečky fólií jsou výrazně levnější než komorové, je však potřeba používat vroubkované vakuovací sáčky, které jsou dražší.

  • Nízká cena

  • Vakuování tuhých potravin

  • Potraviny vydrží déle čerstvé

  • Některé sáčky lze používat opakovaně

  • Není určena na tekuté a měkké potraviny

Komorová vakuovačka

Komorová vakuovačka se hodí na časté vakuování tvrdých i měkkých potravin, a to i potravin v tekutém stavu. Jsou to často výkonné stroje, které se hodí hlavně do komerčních provozů, kde bývají v provozu několik hodin v kuse.

Potravinu vložíte do vakuovacího sáčku, otevřete víko komorové vakuovačky, vložíte jej do komory a otevřený konec sáčku umístíte do prostoru pro odsávání a víko zaklapnete. Odsávání vzduchu a zatavování sáčku probíhá tedy uvnitř, tedy v komoře, přístroje.

V komorových vakuovačkách se dají používat i hladké vakuovací sáčky, které jsou výrazně levnější než vroubkované. I když je tedy pořizovací cena komorových svářeček výrazně vyšší, z ekonomického hlediska se v komerčních provozech rozhodně vyplatí.

  • Odsávání vzduchu ze sáčků s tuhými, měkkými i tekutými potravinami

  • Vysoký výkon

  • Vhodná pro časté použití

  • Vysoká cena

  • Velké rozměry

  • Vysoká váha

Výkon svářečky fólií

Příkon vakuovaček se na trhu pohybuje od 80 W do 15 000 W. Takhle vysoký příkon mají profesionální vakuovačky, vakuovačky pro domácí použití mívají nejvíce okolo 1300 W.

Podle hodnoty příkonu poznáte nejen to, kolik elektrické energie vakuovačka spotřebovává, ale můžete se z ní dozvědět i to, jak silný sací výkon daný přístroj má, tedy jak rychle vakuovačka odsaje ze sáčku vzduch. Zvláště pokud plánujete vakuovat často, pohlídejte si tento parametr. Čím vyšší příkon bude mít, tím výkonnější svářečka bude.

Sací výkon se model od modelu liší, domácí vakuvovačka může odsávat rychlostí 6 litrů za minutu, ale také může mít sací výkon 24 litrů za minutu.

Pokud má svářečka fólií vysoký výkon, je dobré si také pohlídat, aby měla zabudovaný regulátor sání. Regulaci využijete především u vakuování tekutých potravin a potravin s vyšším obsahem vody. Správným nastavením sání totiž zabráníte tomu, aby vakuovačka vytáhla nadbytečnou tekutinu ze sáčku a rozmačkala příliš křehké potraviny. Podtlak u domácích vakuovaček bývá od 0,7 do 0,9 bar.

Než začnete vakuovat, přesvědčte se, zda není potřeba je nejdříve blanšírovat

Funkce

  • Měkké odsávání – můžete vakuovat nejen měkké, ale také tekuté potraviny. Zavakuovat tak můžete omáčky, polévky či potraviny naložené v tekutině.

  • Dvojitý svár – některé vakuovačky mají jen jeden svár a může se stát, že povolí. Díky dvojitému sváru tak budou potraviny v sáčku lépe zabezpečené. Některé vakuovačky nabízí výběr z několika druhů svárů podle charakteru potraviny, a to suchý, vlhký a mokrý.

  • Integrovaná odsávačka vzduchu – budete moci odsávat vzduch z vakuovacích misek a dóz, lahví či sáčků.

  • Řezací nůž – je skvělým doplňkem vakuovaček. Vakuovací sáčky můžete i ustříhnout nůžkami, ale linie střihu nebývá přesná, díky integrovanému ořezu však přesná bude.

  • Displej – některé přístroje jsou vybaveny i displejem, na kterém vidíte průběh vakuování.

Sáčky do vakuovaček

Sáčky na vakuování mají dané rozměry, tedy šířku a výšku, kdežto fólie mají jen danou šířku, délku si můžete podle svých potřeb přizpůsobit. Konec fólie si jednoduše zatavíte, a tak si vytvoříte sáček přesně podle svých potřeb a klidně můžete zavakuovat i celého kapra.

Většinu sáčků můžete znovu použít, stačí je jen pečlivě omýt.

Před koupí náhradních sáčků či fólií do vaší nové vakuovačky si ale ověřte, že je do daného modelu můžete skutečně použít. Do některých vakuovaček se totiž smí používat pouze originální fólie a sáčky, což se může prodražit.

Než začnete vakuovat, přesvědčte se, zda není potřeba je nejdříve blanšírovat

Jaké potraviny raději nevakuovat?

I přestože je vakuovačka skvělým pomocníkem v kuchyni, není vhodná na všechny druhy potravin. Některé se mohou v důsledku odsátí vzduchu rychleji kazit.

  • Syrové houby – Čerstvé houby by se vakuuovat rozhodně neměly, protože pokud jsou vakuově uzavřeny, budou se paradoxně rychleji kazit. Vařené houby vakuovat ovšem bez obav můžete.

  • Banány – Čerstvé zavakuované banány budou v sáčku rychleji zrát. Pokud ale vakuujete banány za účelem zmrazení, můžete tak činit bez obav.

  • Syrový česnek a cibule – Česnek a cibule přirozeně produkují plyny, což může narušit vakuum a potraviny se tak rychleji zkazí.

  • Měkké sýry – Sýry, jako je brie, hermelín, niva, ricotta a další nepasterované sýry mohou ve vakuu vytvářet plísně a tím pádem se zkazí rychleji než na přirozeném vzduchu. Tvrdé sýry ovšem bez obav vakuovat můžete.

  • Teplé potraviny – Nikdy nevakuujte teplé potraviny. Vždy vakuujte uvařené potraviny alespoň při pokojové teplotě.

Je potřeba před vakuováním blanšírovat?

Mnoho druhů zeleniny produkuje plyny, které způsobují rychlejší kažení. Právě z tohoto důvodu je vhodné některé druhy zeleniny před zavakuováním blanšírovat.

Blanšírování a až poté vakuuování je vhodné zejména u zeleniny z čeledi brukovivtých, tedy:

  • Brokolice
  • Čínské zelí
  • Růžičková kapusta
  • Květák
  • Hlávkové zelí
  • Kapusta
  • Ředkvičky
  • Vodnice
  • Rukola
Jak blanšírovat?
  1. Přiveďte osolenou vodu k varu.
  2. Vhoďte do vroucí vody očištěnou a nakrájenou zeleninu.
  3. Vařte krátce na skus.
  4. Po vyjmutí zeleninu ihned vhoďte do ledové vody, aby se šokově zchladila.
  5. Vysušte a poté vakuujte.

Tipy a triky při vakuování

  • Nejdříve zamrazte: Potraviny, které by se mohly vakuováním zdeformovat, nejdříve zmrazte. Totéž platí i pro tekuté potraviny, které tak podtlak nevytáhne ze sáčku ven.
  • Použijte papírovou utěrku: Pokud plánujete vakuovat potraviny, které přirozeně obsahují šťávu, například maso či ovoce, podložte potravinu složenou papírovou utěrkou. Utěrka nasákne část tekutiny, díky čemuž pak půjde sáček hezky zatavit a tekutinu podtlak nevytlačí.
  • Sypké potraviny: I když se dají sypké potraviny vakuovat i v sáčcích, je vhodnější a pohodlnější vakuovat je ve vakuovacích nádobách.
  • Opakované použití vakuovacího sáčku: Pokud plánujete používat jeden vakuovací sáček na víckrát, balte potraviny ještě před vložením do vakuuovacího sáčku do potravinářské fólie. Zamezíte tak většímu znečištění sáčku.
  • Vakuování ostatních předmětů: Kromě potravin můžete vakuovat také oblečení, dokumenty a ostatní předměty, kterým by mohl vzduch či okolní prostředí ublížit. Nejenže tyto věci ochráníte před negativními vlivy okolí, ale u oblečení také ušetříte hodně místa ve skříni.